Till sidans innehåll

Publiceringsdatum: 2018-11-05

Wictoria Wilbert - från mönstring till grundutbildning med värnplikt

En av de första som mönstrade efter att plikten återinfördes var Wictoria Wilbert.
Idag utbildas hon till luftvärnssoldat på LV6 i Halmstad. Här berättar Wictoria om sin första tid.

Vi ringer upp Wictoria Wilbert för att höra mer om hur det har gått efter mönstringen och om hur hon har det idag. Wictoria berättar att hon i veckan har genomfört CBRN-utbildning. Utbildningen handlar om att lära sig hur man verkar i en miljö där det finns kemiska, biologiska, radioaktiva eller nukleära stridsmedel.

– Vi har i veckan lärt oss ta på skyddsmasken och har gjort täthetsprov på masken. Det är när vi går in i en gaskammare där det finns tårgas och sen hur man sanerar sig efter åt, berättar Wictoria.

Hon har hittills genomfört fem veckors utbildning av totalt nio månader. I plutonen är de 52 rekryter, varav 12 tjejer. Wictoria berättar att hon trivs jättebra men att det var tufft i början när hon skulle lära sig allt nytt.

– Det ska det vara tufft i början eftersom vi övar uthållighet. Ju längre in i utbildnigen vi kommer desto lättare känns det. Jag minns första fältnatten när vi sov i ett grupptält och hade eldpost. Det tog emot att kliva upp efter att ha sovit i 2 timmar för att sitta eldpost 1 timme, sova 3 timmar igen, för att sedan gå patrull i 1 timme.

Förberedelser

Innan Wictoria ryckte in visste hon en del om värnplikt och mönstring. Hon hade inte så höga förväntningar efter mönstringen och ville inledningsvis vara neutral. Efter att hon fått besked om att hon skulle göra värnplikt kollade hon på youtube, lästa på och pratade med personer som hade gjort värnplikt för att förbereda sig.

– Försvarsmakten har många bra filmer på youtube som förklarar hur de första veckorna ser ut. De var superbra att titta på! Man får en bättre bild av vad som händer under grundutbildningen. Även många av mina kamrater här har kollat på filmerna och tycker att det var en bra förberedelse inför när vi ryckte in, säger hon.

Wictoria deltog som många andra på informationshelgen som hon blev inbjuden till, något hon verkligen rekommenderar.

– Du får en bra inblick i vad värnplikten handlar om och hur du kan förbereda dig extra bra inför dagen du rycker in. Du får också träffa befälen och se vad man får göra på förbandet, berättar hon.

Roligast hittills

Det roligaste än så länge tycker hon har varit att lära sig skjuta och stridsövningarna. Utbildningen är tuff men rolig.

– Jag vill absolut rekommendera utbildningen överlag. Det är tufft ibland men man klarar det, avslutar Wictoria.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2018-11-05

Skriv ut