Till sidans innehåll

Försvarsmaktens specialist- och reservofficersutbildning, anpassad reservofficersutbildning (SOU/ROU/AROU)

Rekryteringsmyndigheten tar emot och administrerar ansökningar till Försvarsmaktens specialistofficersutbildning (SOU) — inklusive reservofficersutbildningen (ROU) och anpassad reservofficersutbildning (AROU)— samt genomför tester och bedömningar vid antagningsprövningen.

Information angående covid-19/Coronaviruset

Du ska ha varit fullt frisk i minst två dygn när du kommer till oss för att pröva. Stanna hemma om du uppvisar minsta sjukdoms- eller infektionstecken. Du ska också stanna hemma om du har tagit ett covid-19 test och väntar på svar från det.

När du reser till och från våra prövningsenheter så ska du tänka på att undvika trängsel och hålla avstånd, räkna därför med att resan kan ta lite längre tid än vanligt. Väntetiderna kan bli något längre under prövningen på grund av de skyddsåtgärder som Rekryteringsmyndigheten har infört.

Läs mer här om vad som gäller för dig som ska komma till oss för att mönstra eller pröva eller har gjort en ansökan

Vid frågor kan du höra av dig till Kontaktcenter på 0771-24 40 30 eller kontaktcenter@rekryteringsmyndigheten.se

 

Specialist- och reservofficersutbildningen – så går antagningen till:

1. Ansökan

Är du intresserad av att bli specialistofficer ansöker du på vår webbplats. Du ansöker genom att ange ditt personnummer och dina kontaktuppgifter. Till ansökan 

Under viktiga datum för dig som söker till SOU/ROU/AROU  ser du vilka datum som gäller för hela antagningsprocessen. 

Läs mer om utbildningen och de krav du måste uppfylla för att gå vidare i antagningen på forsvarsmakten.se

2. Officerstestet

Om du uppfyller kraven för att ansöka ska du svara på ett 60-tal frågor i Officerstestet, ett frågeformulär på webben. Frågorna handlar bland annat om din hälsa och dina intressen.

För att kunna svara på frågorna i Officerstestet behöver du logga in. Om din ansökan är godkänd skickar vi ett brev med information och inloggningsuppgifter till dig.

Om du är godkänd på officerstestet får du en kallelse till antagningsprövning. Kallelsen skickar vi till dig via brev.

3. Boka resa till antagningsprövningen

På baksidan av din kallelse hittar du allt du behöver veta för att boka en resa till antagningsprövningen. Om du bor nära någon av våra urvalsavdelningar har du inte rätt att få din resa betald utan då får du istället ta dig till antagningsprövningen på egen hand eller med lokaltrafiken. Observera att du som söker till specialistofficersutbildningen och officersprogrammet och blivit kallad till prövning i Malmö måste kontakta Rekryteringsmyndighetens kundsupport för att boka resa. Ring 0771-24 40 30 eller mejla till kundsupport@rekryteringsmyndigheten.se.

4. Antagningsprövningen

Antagningsprövningen omfattar olika fysiologiska tester, medicinska och psykologiska bedömningar samt en säkerhetsprövningsintervju. Läs mer om de olika momenten under Antagningsprövningen.

I kom-ihåg-listan hittar du allt du behöver ha med dig till antagningsprövningen.

Inför psykologintervjun ska du ha svarat på ett antal frågor om dig själv. Frågorna hittar du i intervjuunderlaget som finns som ifyllbar pdf. Svara på frågorna hemma innan du kommer till antagningsprövningen. Skriv ut och ta sedan med dig intervjuunderlaget till oss.

5. Efter antagningsprövningen

Försvarsmaktens HR-centrum (HRC) beslutar om vilka som ska antas till specialistofficersutbildningen. När antagningsprövningen är avslutad får du ett preliminärt besked av yrkesvägledaren. Där framgår det vilket ditt nästa steg är.

Ansök

På webbplatsen e.rekryteringsmyndigheten.se kan du ansöka till SOU och svara på frågorna i officerstestet. Under Viktiga datum för dig som söker till SOU/OP hittar du datum för ansökan, officerstestet och antagningsprövningen. 

Vill du veta mer om SOU/OP?

Läs mer om hur det är att jobba som specialistofficer och officer på Försvarsmaktens webbplats. Där kan du också läsa mer om antagningskraven och om utbildningen.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2020-05-11

Skriv ut