Till sidans innehåll

Frågor och svar om plikten

Har du frågor om regeringens beslut att återinföra skyldigheten att mönstra och göra grundutbildning med värnplikt? Börja då med att ta en titt på den här sidan. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren här.

Regeringens beslut

Regeringen har återinfört skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Det innebär att efter att du har lämnat uppgifter till mönstringsunderlaget kan du bli kallad till mönstring. Uppfyller du kraven kan du sedan bli inskriven till en värnpliktsutbildning. Alla 18-åringar ska svara på frågorna i mönstringsunderlaget. Blir du sedan kallad till mönstring måste du komma och blir du inskriven till grundutbildning med värnplikt måste du genomföra utbildningen.

Regeringen har bestämt att vi ska ha ett system som kombinerar frivillighet med plikt. Det innebär att du som 18-åring kan bli kallad till mönstring och bli inskriven till grundutbildning med värnplikt. Är du 19 år eller äldre och inte har genomfört en militär utbildning tidigare kan du söka frivilligt till grundutbildningen.

Alla som är totalförsvarspliktiga har rätt att ansöka om att få vara vapenfri. Vill man vara vapenfri måste man göra en ansökan på en särskild blankett som finns på vår webbplats.

Det betyder att lagen om totalförsvarsplikt gäller lika för både kvinnor och män. Blir du kallad till mönstring måste du komma - oavsett om du är kvinna eller man. Samma sak gäller om du blir inskriven till grundutbildning med värnplikt.

Jo, det kan nog upplevas som hårt. Men lagstiftningen är tydlig med vilka påföljderna blir om man inte uppfyller sina skyldigheter.

Samtidigt är vi faktiskt skyldiga att informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär och hur den kan påverka dig. Vi kan inte låta bli att berätta om olika påföljder bara för att de kan upplevas som tuffa.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2017-03-28

Skriv ut