Till sidans innehåll

Talande webb

Med tjänsten Talande Webb Plus kan du få texten uppläst med hjälp av syntetiskt tal. Hjälpmedlet är gratis för dig som användare.

Med Talande Webb Plus kan du som användare:

  • peka på texten och lyssna – du skumläser och navigerar precis som läsande gör.
  • läsa allt i datorn; html, pdf, word och flash i original, utan att grunddesign eller struktur förändras på webbplatsen.
  • få länkar upplästa via mobiltelefon och surfplattor. Istället för att klicka med ett finger som man gör i vanliga fall så klickar du med två fingrar på länken. Det gör att länken läses upp utan att du som användare oavsiktligt skickas vidare.
  • få texten fokuserad/nedtonad.
  • använda textremsa, förstora, ändra färg och utseende på texten.
  • få riktigt lässtöd. Det ord som läses upp markeras visuellt.
  • göra egna inställningar av läshastighet och röst.
  • spara dina inställningar. Inställningarna fungerar likadant på alla anslutna webbplatser.

Så funkar Talande Webb Plus

När du startar Talande Webb Plus öppnas ett verktygsfält som följer med när du klickar runt på de olika sidorna på webbplatsen. Det finns två läslägen i Talande Webb Plus: "Peka och Läs" och "Markera och läs". När du klickar på den röda ikonen växlar Talande Webb Plus över till det andra läsläget/grön ikon.

 Peka och läs. När ikonen är röd läser Talande Webb Plus upp texten du pekar på, samtidigt som texten markeras och du får en visuell återkoppling. Talande Webb kan läsa all text, inklusive puffar, menyer och länkar.

 Markera och läs. När ikonen är grön markerar du först den text du vill få uppläst. Den här funktionen funkar bäst vid långa texter.

 Play. Med denna ikon startar du uppläsningen av den text du markerat.

 Stopp. Vill du sluta läsa trycker du på stoppknappen. Talande Webb Plus slutar läsa upp den markerade texten.

 Spara till mp3. Du kan välja att spara text som en mp3 (ljudfil). Markera den text du vill spara och klicka på ikonen. Du får då döpa filen och spara den på datorn. Den här funktionen är praktisk när du vill du läsa en längre text på bussen på vägen hem eller repetera informationen flera gånger utan att vara uppkopplad mot internet.

 Textremsa. Men denna funktion får du texten förstorad högst upp på sidan.

 Fokus/Nedtoning. Den här funktionen hjälper dig att hålla koncentrationen på det du läser. Skärmen tonas ner och bara en smal remsa precis där du läser syns tydligt.

Sidansvarig: Informationsfunktionen
Granskad: 2015-05-25

Skriv ut