Så använder vi dina meriter vid urvalet till polisutbildningen - Rekryteringsmyndigheten
Till sidans innehåll

Så använder vi dina meriter vid urvalet till polisutbildningen

Vid antagningen till polisutbildningen samarbetar Rekryteringsmyndigheten med Universitets- och högskolerådet (UHR). UHR kontrollerar att du har grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier och ser till att vi får tillgång till dina studiemeriter och resultat från högskoleprovet.

I dina studiemeriter ingår dina betyg från gymnasieskolan och ditt eventuella omdöme från folkhögskola. Från och med antagningen till utbildningsstarten hösten 2016 tar vi också hänsyn till ditt resultat från högskoleprovet när du ansöker.

Så här går det till:

När din tid för att skapa konto och anmäla dig till polisutbildningen på antagning.se är avslutad och när det inte längre är möjligt för dig att komplettera dina uppgifter får vi ett underlag från UHR. Underlaget innehåller uppgifter om meritvärde för alla som uppfyller Polisens krav på studiebehörighet.

Uppgifterna från UHR jämför vi sedan med dina uppgifter från ansökan (del 1 och 2) som du registrerat hos oss. Om du uppfyller alla krav, både när det gäller studiebehörighet och kraven i ansökan, kan du gå vidare till den medicinska och psykologiska prövningen. Antalet platser vid prövningen är begränsat. Därför använder vi meritvärdet för att välja ut de vi ska kalla till prövningen. De med de högsta meritvärdena kallas i första hand. Det här innebär att meritvärdet på de som kallas kan variera från år till år.

För att komma vidare i antagningen måste du få ett godkänt resultat på alla moment vid prövningen. Psykologens bedömning samt meritvärdet ligger slutligen till grund för vilka som kallas som ordinarie respektive reserver till polisutbildningen. De sökande som bäst uppfyller Polisens krav går vidare i första hand.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2015-11-16

Skriv ut

Läs mer

Läs mer om antagningskraven, om polisutbildningen och om hur det är att arbeta som polis på polisen.se/om-polisen/bli-polis/