Till sidans innehåll

Polisutbildningen

Rekryteringsmyndigheten administrerar ansökningarna till polisutbildningen och genomför också alla tester och undersökningar av dig som ansöker.

  Har du nyligen fått en kallelse till polisprövningen i höst? 
Nu kallar vi ytterligare 450 personer till den medicinska och psykologiska prövningen för polisutbildningen som startar våren 2018. Läs mer här

 

För att bli antagen till polisutbildningen måste du bli godkänd i de olika delmomenten i antagningsprocessen. Rekryteringsmyndigheten har det övergripande ansvaret för ansökan, urval, selektering, prövning och nominering. Universitets- och högskolerådet (UHR) granskar betyg och omdömen för att kontrollera studiebehörighet och räknar ut meritvärde. Polisen gör en säkerhetsprövning på alla sökande som är godkända efter den medicinska och psykologiska prövningen. När du söker till polisutbildningen kommer du alltså i kontakt med flera olika myndigheter.

Processen startar med din ansökan:

 1. Ansökan

  Ansökan till polisutbildningen fyller du i på webben. Ansökan består av två delar:
  - i första delen anger du ditt personnummer så att vi kan kontrollera din ålder och att du är svensk medborgare
  - i den andra delen ska du svara på frågor om bland annat din hälsa, din skolgång och dina intressen. 

  Polisutbildningen, start hösten 2018:
  Ansökan (del 1) till polisutbildningen som startar hösten 2018 öppnar den 13 november. Du kan ansöka till och med den 30 november. 
  Ansökan (del 2) öppnar den 13 november. Du kan svara på frågorna fram till och med den 8 december.

  Läs mer om ansökan.

 2. Antagning.se

  I samband med att du ansöker till polisutbildningen hos Rekryteringsmyndigheten ska du skapa ett konto på antagning.se och anmäla dig till polisutbildningen (länk till antagning.se) så att vi får tillgång till dina meriter, det vill säga dina gymnasiebetyg, folkhögskoleomdömen och resultat från högskoleprovet.

  Polisutbildningen, start hösten 2018: 
  Anmälan till polisutbildningen på antagning.se öppnar den 13 november. Du kan anmäla dig till och med den 8 december. Om du studerar under hösten 2017 måste du ladda upp betygen senast den 13 december.

 3. Medicinsk och psykologisk prövning samt säkerhetsprövningsintervju

  När det är dags för prövning är du välkommen till någon av våra enheter i Stockholm eller Kristianstad (Malmö från 2018). Läs mer om de olika momenten i prövningen under Medicinsk och psykologisk prövning. Blir du godkänd i alla moment i den medicinska och psykologiska prövningen får du även genomföra en säkerhetsprövningsintervju. Polisen genomför intervjun på plats hos oss i samband med prövningen.

  Observera! Blir du inte godkänd i ett moment i den medicinska och psykologiska prövningen får du inte fortsätta prövningen.

  Polisutbildningen, start hösten 2018:
  Den medicinska och psykologiska prövningen samt säkerhetsprövningsintervjuer genomförs från och med den 29 januari till och med den 9 maj 2018.

  Polisutbildningen, start våren 2018: 
  Den medicinska och psykologiska prövningen samt säkerhetsprövningsintervjuer genomförs från och med den 21 augusti till och med den 1 december 2017 (Obs! Prövningsperioden är förlängd).

    Har du fått en kallelse till prövningen i höst men redan nu vet att du inte kan eller vill komma?
  Meddela oss genom att mejla kundsupport@rekryteringsmyndigheten.se. Om du inte kan eller vill komma kan vi erbjuda din plats i prövningen till någon annan istället. 4. Säkerhetsprövning

  Du måste vara pålitlig enligt Säkerhetsskyddslagen. Säkerhetsprövningen omfattar intervju och registerkontroll.

 5. Antagning

  Vi gör en sammanvägd bedömning av dina resultat och rekommenderar sedan vilka som ska antas till polisutbildningen. Det är slutligen Polisen som beslutar om du blir antagen. Blir du antagen får du ett antagningsbesked med posten. Om du inte är bland de främsta kan du bli placerad som reserv. Som reserv kan du bli antagen och kallad till utbildningen upp till tre veckor efter att utbildningen har startat.

Du hittar alla aktuella datum under Viktiga datum för dig som söker till polisutbildningen.

Frågor?

Hör av dig till oss eller till Polisen om du har frågor. Vem du ska kontakta beror på din fråga.

Läs mer

Läs mer om antagningskraven, utbildningen och om polisyrket på Polisens webbplats.

Läs mer

Läs om hur den medicinska och psykologiska prövningen går till.

Kom-ihåg-lista

Kolla kom-ihåg-listan så att du får med dig allt till prövningen.

Sidansvarig: Informationsfunktionen
Granskad: 2017-10-20

Skriv ut