Till sidans innehåll

Mönstringen

Utifrån uppgifterna i beredskapsunderlaget kallar vi de till mönstring som vi bedömer har bäst förutsättningar att klara grundutbildningen med värnplikt. Är du en av dem?

I slutet av juni får du veta om du ska kallas till mönstring eller inte eller om du är reserv. Ska du kallas till mönstring får du en kallelse drygt två månader innan själva mönstringsdagen.

Syftet med mönstringen är att kontrollera att du uppfyller kraven för att genomföra en grundutbildning med värnplikt. 

Kom ihåg! Är du uttagen till mönstring och har fått en kallelse måste du komma och mönstra.

 

Mönstring i Stockholm och Kristianstad ...eller Malmö

Ska du mönstra under hösten är du välkommen till Rekryteringsmyndighetens prövningsenheter i Stockholm eller Kristianstad. Vid årsskiftet flyttar vi från Kristianstad till Malmö. Ska du mönstra under 2018 är det alltså Stockholm eller Malmö som gäller. I din kallelse står det var du ska mönstra.

Du har rätt att vara ledig från skolan för att mönstra. Behöver du resa till mönstringen kan du ha rätt till gratis resa. Måste du övernatta finns det möjlighet att göra det i anslutning till mönstringslokalerna. 

Läs mer om resor, mat och boende.

Läs mer om hur du hittar till mönstringen.

Förbered dig inför mönstringen genom att träna och läsa på

Mönstringen består av olika moment, en del av dem är till för att testa din styrka och kondition. Du behöver inte vara en super-atlet för att klara kraven vid mönstringen, men det är en fördel om du har en god grundkondition och att du tränar regelbundet. Vi brukar rekommendera en allsidig träning.

Tänk på att träna både inför mönstringen och inför grundutbildningen. Har du tränat rätt ökar dina chanser att bli inskriven till en befattning som du är intresserad av och risken att du skadas under utbildningen minskar.

Försvarsmakten har tagit fram anpassade träningsprogram. Läs mer om träning på jobb.forsvarsmakten.se. 

För att inskrivningshandläggaren ska kunna hjälpa dig att hitta en utbildning och befattning som passar dig är det bra om du har läst på inför samtalet. Läs mer om gurundutbildning med värnplikt på jobb.forsvarsmakten.se. 

Sidansvarig: Informationsfunktionen
Granskad: 2017-03-03

Skriv ut